آموزش پختن نان لواش خانگی

دسته بندی: آشپزی

مواد لازم
آرد ۲۳۰ گرم
شیر ولرم یک چهارم پیمانه
آب ولرم یک دوم پیمانه
زرده تخم مرغ ۱ عدد
مخمر ۱ قاشق سوپخوری
روغن مایع ۱ قاشق سوپخوری
نمک ۱ قاشق چایخوری
شکر یک سوم قاشق چایخوری
کنجد یا زیره در صورت تمایل
ساج یا تابه برای پختن نانها

طرز تهیه نان لواش خانگی
شکر رو در آب ولرم حل کنید. بعد مخمر رو اضافه کنید و کنار بذارید تا مخمر عمل بیاد و روش پف کنه و حباب بزنه!
شیر ولرم رو با زرده تخم مرغ, نصف روغن مایع و نمک مخلوط کنید.
وقتی مخمر عمل اومد, اونو به ترکیب زرده تخم مرغ و شیر اضافه کنید و هم بزنید تا مخلوط بشن!
نصف بیشتر میزان آردی که داشتید رو با مواد بالا ترکیب کنید و با قاشق هم بزنید.
حالا بقیه آرد رو اضافه کنید و بقیه روغن مایع رو هم اضافه کنید و هم بزنید.
در این قسمت دیگه با دست تمیز و شسته شده, شروع کنید به ورز دادن خمیر.
خمیر رو به اندازه ای ورز بدید تا صاف و یکدست بشه.
حالا روی خمیر با چاقو یک علامت + بزنید و روی خمیر رو بپوشونید و به مدت نیم ساعت استراحت بدید.
بعد از این مدت, از خمیر چانه های ۵۰ گرمی یا اندازه یک نارنگی بگیرید و در سینی آردپاشی شده بذارید. دوباره خمیرهای چانه گرفته شده رو برای نیم ساعت استراحت بدید تا عمل بیاد و پف کنه!
حالا سطح کار رو آرد پاشی کنید و خمیر رو با وردنه نازک باز کنید. اگر دوست دارید که روی خمیر کنجد یا زیره بپاشید, وقتی خمیر رو نازک باز کردید, روی خمیر بپاشید و با وردنه روی اون برید تا به خورد خمیر بره!
حالا ساج رو روی حرارت گاز قرار بدید تا خوب داغ داغ بشه!
خمیر های باز شده رو روی ساج بندازید و اجازه بدید تا شروع به پف کردن بکنه! وقتی روی نان حباب زد و پف کرد, برگردونید تا طرف دیگه هم پف کنه و روی پفها, قهوه ای رنگ بشه!
برای اینکه نانها خشک نشن, اونا رو لای یک دستمال بپیچید و بعد هم در کیسه بذارید.

‫‬نکات

  • ‬برای نان لواش دستورهای خیلی متفاوتی وجود داره!
  • ساج یک وسیله ای هست برای پخت نان روی گاز, زیر ساچ تخت هست و روی اون گنبدی شکل و جنس های مختلفی داره!
  • اگر ساج نداشتید, میتونید از وُک یا همون تابه های گودی که برای پخت غذاهای چینی کاربرد داره, استفاده کنید. ولی باید وُک رو برعکس روی گاز قرار بدید, طوری که منحنی گنبدی شکل اون رو به بالا باشه!
  • ‬اگر نهایتا وُک هم نداشتید, میتونید نانها رو توی یک تابه چدن درست کنید یا حتی یک تابه رو برعکس روی گاز بذارید و درست کنید.
  • ‬شیر و زرده تخم مرغ باعث لطافت این نانها میشن!
  • ‬اگر شیر در دسترس نداشتید, به همون میزان آب ولرم اضافه کنید.
  • ‬میزان ولرمی شیر و آب باید در حدی باشه که داغی اون رو با انگشت حس کنید ولی دست رو نسوزونه!
  • ‬میزان شکر دستور برای اینه که خمیر مایه زودتر عمل بیاد!
  • من از آرد گندم کامل  یا Whole-wheat flour برای این نانها استفاده کردم!
  • ‬با این میزان ۸ عدد نان با چانه ۵۰ گرم به دست اومد!

منبع: با ما بخون ، سر آشپز