‌طرز تهیه بریون اصفهان با گوشت یا جگر سفید؛ بریون بخوریم یا بریونی؟

دسته بندی: آشپزی ‌طرز تهیه بریون اصفهان با گوشت یا جگر سفید؛ بریون بخوریم یا بریونی؟

می‌دانستید «بریونی یا بریانی» اسم یک غذای هندی است و نام اصلی غذای محبوب اصفهانی‌ها «بریون» یا «بریان» است؟ به قول خود اصفهانی‌ها شما وقتی به مغازه «کبابی» می‌روید «کباب» سفارش می‌دهید و وقتی هم به مغازه «بریونی» یا «بریانی» می‌روید قطعا می‌خواهید «بریون» یا «بریان» سفارش دهید و میل کنید. حالا که نام صحیح و اصلی این غذای لذیذ و یکی از نمادهای اصلی شهر اصفهان را متوجه شدیم بهتر است طرز تهیه اصلی بریون اصفهان را بخوانید.

 

مواد لازم برای ۸ نفر

 

گوشت گوسفندی سردست: ۱ کیلوگرم

چربی گوسفند: دو تا سه تکه هر کدام به اندازه نصف کف دست

پیاز متوسط: ۲ عدد

زردچوبه، فلفل سیاه و دارچین: به مقدار دلخواه

نمک: ۱ قاشق مرباخوری برای داخل مواد گوشت و ۱ قاشق غذاخوری برای آبگوشت بعد از برداشتن گوشت‌های پخته شده

روغن مایع: ۱ استکان

زعفران دم کرده: ۱ قاشق غذاخوری برای گوشت و ۱ قاشق غذاخوری برای خلال بادام

خلال بادام: ۱ پیمانه

زرشک: ۱ پیمانه

 

طرز تهیه بریون اصفهان

 

طرز تهیه بریون اصفهان کمی پر دردسر است اما به زحمتش می‌ارزد. ابتدا باید گوشت و چربی را با ۸ لیوان آب سرد، پیاز، ادویه‌جات به جز نمک و ۲ قاشق غذاخوری روغن مایع در یک قابلمه مناسب بپزید.

گوشت باید کاملا پخته شود اما آب گوشت نباید کاملا جذب شود. مقداری از آب گوشت را نگه دارید. بعد از پخته شدن گوشت و چربی آن‌ها را از آب جدا و در چرخ‌گوشت چرخ کنید. در اواسط چرخ کردن گوشت دو قاشق آب گوشت به گوشت در حال چرخ شدن اضافه کنید. این کار گوشت شما را پوک‌تر و لذیذتر می‌کند.

چربی را باید همراه با گوشت چرخ کنید تا گوشت لطیف شود و حالت پرزدار پیدا نکند. ۱ قاشق غذاخوری زعفران دم کرده، نمک، فلفل سیاه و نوک قاشق چایخوری دارچین به گوشت اضافه کنید.

در مرحله بعد زرشک و خلال بادام را با مقداری شکر تفت دهید و سپس مقداری زعفران دم کرده به آن اضافه کنید. می‌توانید در صورت تمایل مقداری خلال پسته هم اضافه کنید که البته اختیاری است.

در ادامه کار باقی مانده روغن مایع را با یک قاشق چای‌خوری نمک و کمی زردچوبه به آب گوشت اضافه کنید و اجازه دهید آب گوشت داغ شود. یک کاسه از آب گوشت را بردارید و کنار بگذارید. در یک ماهیتابه پهن و ترجیحا مسطح ( در قسمت وسط گودی نداشته باشد) ½ ملاقه آب گوشت بریزید و زمانی که به جوش آمد و روی آن حباب تشکیل شد یک عدد نان را داخل آب گوشت بچرخانید تا رنگ بگیرد.

تعداد نان‌ها بهتر است به اندازه تعداد بریون‌ها یا بیشتر باشد. این کار را می‌توانید همزمان با سرخ شدن بریون‌ها انجام شود تا نان‌ها گرم بمانند. اگر چه برخی افراد بریون را سرخ می‌کنند اما طرز تهیه بریون اصفهان به روش حرفه‌ای این است که هر عدد بریون را در کفگیر بریون درست کنید.

کف هر کدام از کف گیرها را کمی از آب گوشتی که کنار گذاشته بودید بریزید. کمتر از نوک قاشق دارچین و نمک روی آب گوشت بپاشید و به اندازه هر کفگیر از گوشت چرخکرده بردارید و داخل کفگیر پهن کنید. ضخامت هر عدد بریون بهتر است یک سانتی‌متر باشد.

هر کفگیر را روی حرارت خیلی ملایم گاز قرار دهید و پنج تا ده دقیقه زمان دهید. اگر کفگیر به اندازه کافی ندارید بعد از درست کردن هر عدد بریون کفگیر را سریع بشورید و خشک کنید و بریون بعدی را به همان ترتیب درست کنید.

وقتی که کنار هر بریون در کفگیر سرخ شد آن را در نانی که از قبل چرب کرده بودید برگردانید. روی هر عدد بریون مقداری زرشک و خلال بادام بریزید.

 

نکات مهم طرز تهیه بریون اصفهان

 

*می‌توانید در صورت تمایل به جای گوشت از جگر سفید استفاده کنید و به همین ترتیب برای درست کردن بریون عمل کنید. در این صورت به ازای یک عدد جگر سفید، ۲۵۰ گرم گوشت سردست گوسفندی اضافه کنید و چربی را حذف کنید.

*برخی هم عادت دارند همراه گوشت مقداری جگر سفید هم در آب می‌ریزند و بعد از پخت جگر سفید را جداگانه چرخ می‌کنند و سرخ می‌کنند و کنار بریون سرو می‌کنند.

*برای درست کردن بریون اصفهان بهتر است از کفگیر روحی استفاده کنید. کفگیر مسی بریون را خیلی زود می‌سوزاند.

*برای این‌که بریون به راحتی از کفگیر جدا شود با یک قاشق مرباخوری کمی زیر آن بزنید. اگر کفگیر قبل از ریختن گوشت و سایر مواد داغ شود بریون به کفگیر نمی‌چسبد.

*با این مقدار مواد ممکن است ده عدد بریون داشته باشید.

 

منبع: با ما بخون ، مجله کوروش